Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder hebben wij de veelgestelde vragen uitgewerkt en hiermee hopen wij vragen over bewindvoering te beantwoorden.1.      Wat is bewindvoering?


Bewindvoering is een maatregel om iemand te beschermen die niet goed voor zijn geldzaken en zijn bezit kan zorgen. De persoon van wie het bezit onder bewind staat, heet de rechthebbende. De rechthebbende mag bijvoorbeeld niet alleen beslissen over zijn geld, auto en woning. 

Een bewindvoerder heeft onder meer de volgende taken en verplichtingen:
- beslissingen nemen over het geld en het bezit, - vaste lasten betalen, - leefgeld overmaken, - regelen van de belastingaangifte, - aanvragen van toeslagen of kwijtscheldingen.


2.      Voor wie is bewindvoering?


Bewindvoering kan geschikt zijn voor mensen die door een lichamelijke- of geestelijke reden tijdelijk of langdurig niet in staat zijn hun financiën te regelen of voor mensen die problematische schulden hebben. De kantonrechter kan een professioneel bewindvoerder benoemen om het beheer te voeren over o.a. geld, auto en woning. Bewindvoering kan worden verzocht door de betrokkene, de partner van de betrokkene, familieleden tot in de 4e graad, een voogd, de officier van Justitie en de instelling die de betrokkene verzorg of begeleidt.


3.      Wat kost bewindvoering?


De tarieven voor bewindvoering in 2019 zijn vastgesteld door het Ministerie van Justitie & Veiligheid. De tarieven worden jaarlijks indien van toepassing door de minister geïndexeerd. Deze tarieven dienen door alle bewindvoerders gehanteerd te worden.

Afhankelijk van uw inkomen bestaat de mogelijkheid dat uw Gemeente, vanuit de bijzondere bijstand de kosten (gedeeltelijk) vergoed. De tarieven zijn inclusief 21% BTW.

Download hier de tarieven

4.      Kan iedereen bewindvoerder worden?


Volgt


5.      Hoe wordt de bewindvoerder gecontroleerd?


Volgt


6.      Hoe kan ik een klacht of bezwaar indienen?


Volgt

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Lees meer
Accepteren